Aproximativ 30 de români care lucrează în Italia ca șoferi de camioane, dar sunt angajați de patronul italian la o firmă din Arad, reclamă că nu mai sunt plătiți de patru luni, de trei zile ei declanșând un protest în Brescia, în timp ce o plângere a fost depusă, miercuri, la ITM Arad.
Muncitorii români au declanșat o grevă în Italia, protestând cu autocamioanele pe marginea autostrăzii din regiunea Brescia, în timp ce un grup de reprezentanți au venit în Arad pentru a se plânge autorităților.
Reprezentantul protestatarilor, Florin Dragomirescu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că s-a adresat Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Arad în numele tuturor celor 28 de angajați români ai firmei, care au semnat cu toții o reclamație.
Conform sursei citate, românii lucrează pentru un patron din Montichiari, regiunea Brescia, dar de un an și jumătate acesta și-ar fi închis firma din Italia pentru a deschide una în Arad, astfel că toți angajații români ar fi fost transferați pe noua firmă.
„În noile condiții, noi eram plătiți cu salariul minim pe economie din România, la care se adăuga diurna în euro, având în vedere că trăim și lucrăm în Italia, astfel că primeam până în 1.500 de euro pe lună. Salariile din România nu le-am primit în tot acest timp, iar diurnele, adică principala sursă de venit a noastră, nu ne-au fost achitate din octombrie”, a susținut Dragomirescu.
El a afirmat că românii, care sunt din mai multe județe ale țării, nu au beneficiat de concedii sau alte drepturi prevăzute de legislația română.
„Se pare că patronul a avut de gând să scape de taxele mari din Italia, iar acum nu mai vrea să ne plătească nici pe noi. Ne-a spus deja că suntem liberi, să nu ne mai întoarcem”, a declarat el.
Acesta și alți angajați veniți în țară pentru a se plânge autorităților au spus că ceilalți colegi protestează de trei zile în Brescia, sechestrând camioanele patronului până când își vor primi banii.
Oamenii au declarat că au de recuperat 5.000-6.000 de euro de persoană, ceea ce ar însemna că patronul italian le-ar datora, în total, circa 150.000 de euro.
O parte dintre angajați, care locuiesc cu chirie, afirmă că patronul, cel care le-a contractat locuințele, le reține lunar câte 450 de euro pentru chirie și întreținere, dar că nu a mai plătit facturile de câteva luni, astfel că din noiembrie nu mai au apă, curent și încălzire.
Inspectorii ITM Arad au înregistrat plângerea și urmează să desfășoare cerectări la firma din Arad.
Contactați de corespondentul MEDIAFAX, reprezentanții locali ai firmei au refuzat să ofere informații, afirmând că niciun superior care poate da declarații nu se află în țară.